Tarım Bölümü

02.10.2022 287

Dünyada ve ülkemizde sanayi, teknoloji ve hizmet sektörü hızla gelişmesine rağmen, tarım sektörü hâlâ önemini korumaktadır. Teknoloji, sanayi ve hizmet sektörü ne kadar gelişmiş olsa da, sağlıklı nesillerin meydana getirilebilmesi için, insanların sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmeleri gereklidir. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme ise ancak dengeli ve yeterli bir tarımsal üretim ile gerçekleştirilebilir.

Dünyada ve ülkemizde tarımsal alanlar değişik nedenlerle hızlı bir şekilde daralmaktadır. Yeni üretim alanlarının açılması içinse, ormanların tarım alanlarına dönüştürülmesi veya kurak alanlara su taşınması gibi radikal uygulamalar yapılmaktadır. Elde kalan tarım alanları ile dünya nüfusunu besleyebilmek için birim alandaki mevcut verimin en azından korunması ve yükseltilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde tarımsal alanların aşırı sulama, aşırı gübreleme, yanlış sürüm teknikleri, erozyon, amaç dışı kullanım, kötü drenaj vb. uygulamalardan dolayı üretim dışına çıkışının önlenmesi ve tekrar üretime kazandırılması için önlemlerin alınması zorunludur. Ülkemizde tarım alanı hâlâ sosyoekonomik açıdan önemini korumaktadır. Ülke ekonomisinin %8,1'i (TÜİK, 2011) tarıma dayanmakta, nüfusun yaklaşık %25'i tarımda istihdam edilmektedir.

Tarım alanında yer alan nüfusun kalkınması için, tarımsal alandaki bilgi, beceri, uygulama ve teknolojilerin üreticilere aktarılması ve öğretilmesi gereklidir. Bu konuda faaliyet gösteren eğitim kurumları, etkinliklerini arttırdıkları sürece tarım sektörü, ülke nüfusunu dengeli ve düzenli besleyecek, sektörde bulunan bireylerin sosyo-ekonomik seviyelerini yükseltecek, sürdürülebilir ve korunan tarım alanları varlığını koruyacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak, böylece sonraki nesillere daha sağlıklı ve huzurlu bir gelecek bırakılmış olacaktır.

Ülkemizde mevcut tarımsal alanların korunması ve üretimin, ülke nüfusuna yetecek seviyede tutulması için eğitimli tarım elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Tarım Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Bahçe Bitkileri
2. Tarla Bitkileri
3. Süs Bitkileri
4. Peyzaj
5. Tarım Alet ve Makineleri dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Tarım alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, toprak ve bitki, genel tarım, bitki yetiştirme, tarımsal faaliyetler ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

 Bahçe Bitkileri dalında; üretme ve çoğaltma tekniği, ılıman iklim meyveleri, kışlık sebzeler, yazlık sebzeler, mantarcılık, subtropik iklim meyveleri, budama ve terbiye sistemleri, gübreleme, bitki sağlığı, tarımsal yapılar ve sulama, alternatif yetiştiricilik sistemleri,

 Tarla Bitkileri dalında; tahıllar, endüstri bitkileri, baklagiller, çayır-mera yem bitkileri, tarla mekanizasyonu, üretme ve çoğaltma tekniği, tıbbi ve aromatik bitkiler, gübreleme, bitki sağlığı, tarımsal yapılar ve sulama,

 Süs Bitkileri dalında; üretme ve çoğaltma tekniği, çiçek düzenleme, dış mekân bitkileri, iç mekân bitkileri, kesme çiçek, budama ve terbiye sistemleri, gübreleme, bitki sağlığı, tarımsal yapılar ve sulama, alternatif yetiştiricilik sistemleri,

 Peyzaj dalında; proje uygulama, dendroloji, üretme ve çoğaltma tekniği, peyzajda hobi bahçeleri, çim alan tesisi, budama ve terbiye sistemleri, gübreleme, bitki sağlığı, tarımsal yapılar ve sulama,

 Tarım Alet ve Makineleri dalında; traktör bakımı, hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan makineler, hasat, harman makineleri, ekim/dikim makineleri, arazi hazırlama-toprak işleme alet ve makineleri, bitki bakım, gübreleme alet ve makineleri, tarımda kullanılan motorlar, tarımsal ürünleri işleme makineleri, temel onarım işlemleri ve bitki koruma makineleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.